Ekonomi

Pakistan IMF ile anlaştı tabaktaki yemeği bile azaltacaklar

Pakistan Başbakanı Shahbaz Sharif, Uluslararası Para Fonu (IMF) kuralları uyarınca yılda yaklaşık 765 milyon dolar tasarruf sağlayacak önlemleri kamuoyuyla paylaştı.

Geo News televizyonunda yer alan habere göre Başbakan Şerif, hükümetin başkent İslamabad’da yıllık yaklaşık 765 milyon dolar tasarruf için aldığı tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şerif, tüm bakanların, devlet bakanlarının, danışmanların ve özel yardımcıların gönüllü olarak maaşlarını almama kararı aldığını açıklarken, bunun ne kadar süreceğini belirtmedi.

Özel danışmanlar resmi ziyaretlere katılmayacak

Tüm bakanların elektrik, telefon, su ve doğalgaz faturalarını kendi kaynaklarıyla ödeyeceğini belirten Şerif, lüks araçların tamamının Bakanlar Kurulu üyelerinden alınıp açık artırmayla satılacağını söyledi.

Şerif, yurt içi ve yurt dışı ziyaretlerde hükümet yetkililerinin iktisat dersinde seyahat edeceğini, resmi ziyaretlere özel danışmanların katılmayacağını bildirdi.

Harcamalar %15 azalacak

Kabine üyelerinin yurt dışı ziyaretlerinde 5 yıldızlı otellerde konaklama yapmayacaklarını ifade eden Şerif, tüm bakanlıklar ve bakanlıkların alt birimlerindeki harcamaların yüzde 15 oranında azaltılacağını bildirdi.

Devlet yetkililerinin 2024 Haziran ayına kadar lüks araç satın alamayacaklarını vurgulayan Şerif, farklı ülkelere yapılacak resmi ziyaretler yerine online görüşmelerin tercih edileceğini belirtti.

Toplantılarda bir tabak yemek yenir

Şerif, hükümet toplantılarında sadece bir tabak yemek yeneceğini söyledi. İslamabad ve eyaletlerdeki çarşı ve alışveriş merkezlerinin elektrik tasarrufu nedeniyle saat 20.30’da kapatılacağını kaydeden Sharif, aksi takdirde elektriğin kesileceğini kaydetti.

Kemer sıkma önlemlerinin uygulanmasının değerli olduğuna işaret eden Sharif, ülkenin ekonomik cephede güçlü bir misyonla karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.

IMF’nin ortasındaki 1,17 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılması için Pakistan ile müzakereler sürüyor.

IMF, Pakistan’dan vergi tabanını artırmasını, ihracat sektöründeki imtiyazlarına son vermesini ve enerji fiyatlarını yükseltmesini talep ediyor.

Döviz rezervleri 3,19 milyar dolar

Nominal gayri safi yurtiçi hasılası 350 milyar dolar olan Pakistan’ın Merkez Bankası’nın elinde 3.19 milyar dolar döviz rezervi bulunuyor.

Hükümet, temel gıda ve ilaç dışındaki tüm ithal malların ülkeye girişini IMF ile anlaşmaya varılana kadar askıya almıştı.

Doları ülkede tutmaya çalışan hükümetin bu politikası nedeniyle Karaçi Limanı’nda binlerce konteyner ülkeye ithal edilemiyor.

Başta çelik, inşaat ve tekstil olmak üzere birçok sektörde üretim yapan fabrikalar, ithalat kısıtlaması nedeniyle faaliyetlerini azalttı veya durdurdu.

IMF ile anlaşma

Pakistan, 2019’da 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketi için IMF ile anlaştı.

Temmuz 2022’de tekrar tartışıldı ve IMF toplam kredi büyüklüğünün 6 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkarıldığını duyurdu.

Varılan anlaşma kapsamında IMF, şartların yerine getirilmesi halinde Pakistan’a 1.17 milyar dolarlık kredi vereceğini açıkladı.

Dış borç 274 milyar dolar

Yaşanan siyasi krizler ve enflasyondaki artışın yanı sıra geçen yıl yaşanan sel felaketi ve enerji kesintisi ülke ekonomisi üzerindeki baskıyı artırdı.

Pakistan’ın ulusal borcu, gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 80’ine tekabül eden 274 milyar dolar civarında. Bu da ülkeyi ekonomik şoklara açık hale getiriyor.

İslamabad yönetimi bu mali yılda yaklaşık 30 milyar dolar dış borç ödemek zorunda.

haber-pamukkale.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu