Aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanları greve gidiyor: 1-2 Ağustos’ta görev yapmayacaklar
19 sendika ve iki aile hekimliği federasyonu tarafından kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası ve İş Platformu (SABİM) bünyesindeki sağlık çalışanları iki günlük iş bırakmaya hazırlanıyor. Aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanları 1-2 Ağustos tarihlerinde görev başında olmayacak.
“FİYATLAR EKONOMİK ŞARTLARA GÖRE DEĞİLDİ”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, hem özlük hakları hem de maddi kayıplar nedeniyle hareketlilik sürecinde olduklarını hatırlatarak, “Bazı iyileştirmeler yapıldı ama zamlar yapıldı. Sabun köpüğü gibi günümüzün ekonomik koşullarına dayanamadı.”
“MÜCADELEMİZİ ÇAĞRI ÖTESİNDE YÜRÜTÜYORUZ”
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, “14 Temmuz’da resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanun torbası, sağlık hizmetinin kaldırıldığı kanun değişikliğinin unsurlarını ortaya koydu” dedi. Bu duruma gelmemenin analiz edilmesi yönündeki tekliflerimiz maalesef kamuoyu ve ilgili merciler tarafından cevaplanmamıştır. -devlet teşkilatı ön plana çıktı, çıkmaza girmemek ve büyük emeklerle kurulan aile hekimliği sistemini korumak için 1-2 Ağustos tarihlerinde merkezi sağlık hizmetlerine veriyor, çağın ötesine geçiyoruz. analiz sağlamak için davet.” .
“ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR ÇÖZÜME ULAŞMIŞTIR”
Özellikle son 10 yılda şiddet dahil sağlıkla ilgili tüm olağanüstü durumlarda her zaman ön saflarda yer alan aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının hem sorunlarının hem de iş yükünün arttığına vurgu yapan AHESEN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, “Artan enflasyon , makul olmayan tavan ve teşvik fiyatları, can güvenliği sorunu, memur maaş artışının yüzde 17,5’te kalması, yapılacak ek ödemelerin asıl maaşa yansımaması ve memur olarak değerlendirilirken iş güvencesinin yok edilebilmesi. “Mevcut olmayan alt metin detayları ile analiz edilmesi beklenen problemler çözüme ulaşmıştır. Kamuda vatandaşlarına hizmet veren doktor, ebe ve hemşireler, aile sağlığı merkezleri tarafından tercih edilme açısından çekiciliğini yitirmiştir” dedi.
“EN ÇOK ETKİLENEN KUZEY GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZ”
Aile sağlığı merkezlerinin bu koşullarda doktor, ebe ve hemşiresiz bırakılmaması gerektiği uyarısında bulunan Dr. Kandemir, “İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerimizde bile boş bırakılan aile sağlığı merkezleri var. Sistem geliyor. Bu durum en çok dar gelirli vatandaşlarımızı olumsuz etkileyecektir.Bu nedenle daha aktif bir davet için sesimizi duyurmamız, emeğimizin karşılandığı ve sistemin yaşadığı bir yer olması gerekmektedir. Bina için çabadan vazgeçmeyin” dedi.