Kerim Rota: Yeni Cumhurbaşkanımız ‘Ortak Mutabakat Zaptı’ndaki Politikalarla Türkiye’yi Seçimlere Hazırlayacak
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, Millet İttifakı’nın yarın açıklayacağı ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ne ilişkin, “9 ana başlık, 73 alt başlık… ekonomi onlardan sadece biri. Programda sağlık, eğitim, yargı ve teknoloji gibi önemli konular yer alıyor. Seçim beyannamesi olarak değil, Millet İttifakı’nın birleştiği ve gerçekleştirmek istediği amaçlar açıklanacak ve elbette seçim beyannamesi muhtemelen daha sonra ortaklaşa yazılacaktır. Ekonomide ve sağlıkta ne yapılacak, YÖK ne olacak, Merkez Bankası ne olacak; onları duyacaksınız. Elbette hepsini üç saat içinde duymak imkansız. Ancak yeni cumhurbaşkanımız bu politikalarla Türkiye’yi seçime hazırlayacaktır” dedi.
Gelecek Partisi Ekonomi Politikası Başkanı Kerim Rota, dün akşam KRT’de yayınlanan Haftanın Panorama programına Semra Topçu ile katıldı. Rota, Millet İttifakı tarafından yarın açıklanacak olan ‘Ortak Politikalar Mutabakat Zaptı’ ve ittifakın yol haritası hakkında şunları söyledi:
“BEŞİNCİ AYDA ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINA İNECEK”
“Türkiye enflasyonla mücadele etmiyor, dolayısıyla vatandaş için sonuçlar çok ağır. Beşinci ayda taban fiyat, açlık sınırının altına düşecek. Seçimden sonra bu tablodan çıkmak mümkün ama değil. kolay.TÜİK rakamlarına göre yüzde 64 olan enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesi en az iki yıl alacak.Enflasyonla mücadele güçlü bir süreç olsa da mevcut servet transferi ve gelir adaleti dengesizlikleri o kadar yakıcı durumda ki. Doğru bir para politikası ile enflasyonla baş etmeye başladığınız noktada vatandaşın nezdindeki rahatlama o gün itibariyle başlar, vatandaşın durumu bugün olduğundan daha iyi olacaktır.
“AK PARTİ’NİN HÜKÜMETE VERDİĞİ GÜN VATANDAŞIN EKONOMİK DURUMU GELİŞMEYE BAŞLAYACAK”
AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın iktidara veda ettiği gün vatandaşın ekonomik durumu düzelmeye başlayacak. Enflasyonu tek haneye indirme ve servet dağılımını düzeltme programı iki yıllık bir süreçtir. Bu nedenle Six Tables’ın Pazartesi günü açıklayacağı program üç aşamaya ayrılıyor. İlk 100 gün, bir yıl ve bir yıl sonra.
Türkiye şu anda bir koalisyon tarafından yönetiliyor; AK Parti, MHP, BBP. Ama hiçbirimizin bildiğimiz bir protokolü yok. İki liderin çaylaklığında belirlenen kararlar var. Ancak altı lider bir protokol açıkladı. Pazartesi günü, koalisyon ortak hükümet programına ilişkin protokolünü hazırlamış olacak. Ardından cumhurbaşkanları geçiş süreci için yol haritasını belirleyecek. Yeni başkanımız bu üç değerli belgeyi sahiplenecek ve kampanya başlayacak.
“PROGRAMDA SAĞLIK, EĞİTİM, YARGI, TEKNOLOJİ GİBİ ÖNEMLİ KONULAR VAR”
9 ana başlık, 73 alt başlık… Ekonomi bunlardan sadece biri. Programda sağlık, eğitim, yargı, teknoloji gibi birbirinden değerli konular yer alıyor. Seçim beyannamesi olarak değil, Millet İttifakı’nın birleştiği ve peşinden gitmek istediği hedefler açıklanacak ve elbette seçim beyannamesi muhtemelen daha sonra ortaklaşa yazılacaktır. Ekonomide ve sağlıkta ne yapılacak, YÖK ne olacak, Merkez Bankası ne olacak; onları duyacaksınız. Elbette hepsini üç saat içinde duymak imkansız. Ama yeni başkanımız da bu politikalarıyla Türkiye’yi seçime hazırlayacaktır.
“PROGRAM 2001-2002 KRİZİNDEN ÇIKIŞ PROGRAMINA PAZAR BİR BENZERİ GÖSTERMİYOR”
Altı partinin yetkilileri tarafından hazırlanan metinler arasında neredeyse hiç tartışma yaşanmayanı ekonomi ile ilgili olanıydı. Çünkü AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın bize getirdiği taban o kadar düşük bir taban ki maalesef bize tartışacak pek bir şey bırakmadılar. 25-30 yıl önce dünyanın kabul ettiği gerçekleri yazıp uygulayacağız.
Program, 2001-2002 krizinden çıkış programına pek benzemiyor. O zamanlar dünya farklıydı, Türkiye’deki koşullar da farklıydı. Bu program bence pandemi sonrası dünyada hem uluslararası kuruluşların hem de ülkelerin iktisada bakışını özetleyen bir belge haline geldi. Bu belgede, denge-kontrol sistemlerinin sağlam bir şekilde kurulduğu, devletin bir aktör olarak değil düzenleyici olarak etkin olduğu bir ekonomi yaklaşımı göreceksiniz. Merkez Bankası’nın kur koruma mevduatındaki faiz limitini kaldırma kararı da beceriksizliktir, ilgisizliktir, bilgisizliktir, günü kurtarmaktır. Bu karar, vahşi servet transferine bir krema daha ekler. Madem KKM’deki faizi serbest bırakacaktınız neden geçen yıl uygulamadınız?”